СТАТИИ

Булимията – голямата заблуда Част II



Да отворим очите си и да подадем ръка


            В първата част на тази статия развенчахме митовете и ви шокирахме с някои малко известни факти за булимията. Тук ще се постараем да представим знаците, които издават човека в нужда и как да постъпим, ако мислим, че наш близък е попаднал в лапите на това забояване.
Но преди това най-важното, което трябва да осъзнаем е, че булимията е болест! Тя не е прищявка, каприз или признак на слаба воля. В повечето случаи болният изпитва ужасен срам, усещайки случващото се, но не може да се спре. Затова той се крие умело,  за да не изложи себе си или „излишно” да разтревожи близките си.

Знаците, които могат да издадат булимика са следните:

Симптомът на Ръсел: Рани по кокалчетата на ръцете, предизвикани от умишленото повръщане на храна.



Подути и подпухнали бузи в областта на слюнчените жлези.



Промяна в гласа, дрезгав глас.
Възпалено гърло.
Зачервени очи. Възможни са дори кръвоизливи в окото.
Увреждания на зъбите.
 
Булимиците почти винаги са обсебени от фигурата си. Считат себе си за пълни или недостатъчно слаби. Често те спазват хранителни режими, но на моменти го нарушават сериозно. Това може да се изрази с безконтролно поемане на храна или консумация на ястия, които обикновено този човек избягва.
Преяждането може да се случва явно или скрито. Повод за притеснение са отивания на болния до тоалетна, непосредствено след храна и неговото забавяне. Обърнете внимание, ако забележите, че във ваше отсъствие храната е значително редуцирана.
Следете и за опаковки от слабителни или диуретици.

Ако усетите някои от тези признаци в никакъв случай не подхождайте осъдително. Постарайте се да бъдете максимално съпричастни, изчакайте удобен момент и поговорете спокойно. Болният почти винаги ще отрича, но вие не се отказвайте от разговор. Проявете разбиране и загриженост, изкажете своите притеснения със спокоен тон. Това е същият ваш близък човек, който има нужда от помощта ви. Може да потърсите специализирана помощ, но най-важното е да вдъхнете увереност на своя близък.

Повечето случаи на булимия остават нелекувани. Това води до поява на редица проблеми - с бъбреците, сърцето,  опадане на зъбите, стомашно-чревни нарушения, при жените нерегулярна менструация, трудности при зачеването и раждането. Не позволявайте това да се случи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.