СТАТИИ

Правилно ли се борите с Вашия тип целулит?

Индивидуалното определяне на антицелулитната терапия е от съществено значение за крайния резултат


          На пазара съществува голямо разнообразие от продукти за борба с целулита – кремове, ролки, вендузи, клинове и други.  Вече в почти всеки козметичен център, освен антицелулитни масажи, се предлагат и различни апаратни процедури. Неправилният подбор на методи за борба с целулита може не само да няма ефект, но и да влоши вече появилия се проблем. В тази статия ще ви представим основните типове целулит и въздействието на различните методи върху него.

 Твърд целулит – Този тип целулит се среща най-често при спортуващи дами, млади девойки и по-слаби жени със стегната мускулатура. Предимно засяга задната част на бедрата и ханша. Кожата е плътна, трудно се води кожна гънка. Видимо може да се наблюдават малки, равномерни издутинки и „дупчици”.  В повечето случаи не е болезнен, кожните изменения често са повърхностни. При участъци с повече мастна тъкан, той може да се усеща като твърди бучки под повърхността.

Основна цел при борбата с този целулит е: изглаждане на кожата, подобряване нейната еластичност и вид.
Благоприятни методики: Прекрасно въздействие има терапията с вендузи. Тя подобрява еластичността на кожата, разкъсва срастванията и изглажда неравностите. Благоприятно въздействат имат апарати тип LPG, както и термопроцедурите. Охлаждащите гелове не постигат желания ефект. Масажът при този тип целулит трябва да е насочен пряко към проблемните участъци. Използват се придърпващи кожата похвати, водене на кожна гънка и др.

Мек, вял целулит – Обикновено се среща в напреднала възраст, когато с времето кожата губи своята еластичност. Най-често засяга вътрешната част на бедрата и ръцете. Кожата е отпусната, целулитът често изглежда като бразди. Нерядко се наблюдават и стрии.

Основната цел при този целулит: стягане на кожата, подобряване нейния тонус; борба със стриите.
Методики при велия целулит: Радиочестотата безспорно има чудесно въздействие. Чрез този метод от една страна се стимулира производството на естествен колаген от кожата, а от друга страна се намаляват мастните натрупвания. Добре действа и криоелектрофорезата с антицелулитни ампули. Козметиката, която се използва в домашни условия, трябва да бъде с насочено стягащо действие. Масажът трябва да е лек, с тонизиращи похвати.  Контрастните процедури с редуване на топло и студено се отразяват добре.
В никакъв случай не трябва да се прилагат вендузи или друг вид апарати с вакуум! Те допълнително влошават състоянието на вече отпуснатата кожа. 

Ендематозен целулит – Наблюдава се генерализирана оточност. Отокът обхваща целите бедра, нерядко колената и прасците. Целулитът се усеща „като тесто”. Много често е болезнен.  Съпътстват разширени вени и паяжиновидни капиляри.

Основна цел: Борба с отока, подобряване на кръво и лимфообращението, намаляване задържането на вода, лечение на разширените вени и капиляри.
Методи: Всички методи, които имат дрениращо действие – апаратен вакуумно-ролков масаж,  ръчен масаж, изцяло дрениращо насочен, терапии с охлаждащ ефект. При наличие на венозно засягане, трябва да се действа с повишено внимание и да се обърне внимание първо на венозната система. От изключителна важност за този тип целулит е редукцията на приема на готварска сол и увеличаване приема на вода.
Термопроцедурите и козметичните продукти със загряващ ефект са противопоказани и водят до влошаване на състоянието!


Борбата с целулита е сложен и комплексен процес. За определянето на неговия тип и стадий на развитие, както и подбора на комплексните методи, се препоръчва консултация със специалист. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.