СТАТИИ

Булимия – голямата заблуда Част I

Страдащите от булимия не винаги са слаби

Целта на тази статия е да развенчае митовете за едно често пренебрегвано заболяване – булимията. Всички много добре знаем какво например е анорексията, как изглежда един анорексик. Симптомите са явни – видима загуба на тегло, отказ от хранене и прочие. За близките е лесно да видят проблема и да окажат помощ. За разлика от нея обаче е много по-трудно да познаем булимика, освен ако не го „хванем в действие”. Много често дори страдащия не мисли, че има проблем.
            Първата масова заблуда е, че булимиците повръщат след всяко хранене. Това далеч не е така. Повръщането може да се прояви един или два пъти седмично или дори изобщо да не присъства. Често това се съпътства от безконтролно количество поета храна или нарушаване на определен диетичен режим. След хранене, болните започват да изпитват вина и търсят различни начини да се отърват от поетите калории. А те могат да бъдат всякакви – подлагане на изтощителни физически упражнения, умишлена употреба на диуретици и слабителни средства, без да е на лице медицинска предпоставка, както и предизвикано повръщане.
            Втората и може би най-голяма заблуда е, че булимиците са слаби. Напротив – много по-голям е процентът на пациентите с наднормено тегло, страдащи от булимия. Още повече – иронично, но булимията води до напълняване! Истината е, че след епизодите на солидно преяждане, булимиците никога не могат напълно да се „отърват” от излишните калории, дори и да си мислят, че са го направили. Доказано е, че абсорбацията на калории започва доста по-бързо в организма на вече болен от булимия, в сравнение със здрав човек. Чрез повръщане се загубват максимум 50% от калориите, а чрез слабителни -20%. Много често, след като се възстановят от заболяването, хората редуцират натрупаните килограми и постигат здравословно тегло.
            Трето, но не по важност, булимията не засяга само манекенките и моделите по списанията. По разпространеност тя е на челно място сред хранителните разстройства. Всяка десета жена е развивала симптоми на булимия в даден етап от живота си. Това може да бъде вашата дъщеря, сестра или приятелка. Дори и да не си признава, тя може да има нужда от вашата помощ и подкрепа. Не я пренебрегвайте, подайте ръка!
Вижте скритите знаци на заболяването и как да разпознаете човека в нужда тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.