СТАТИИ

ТЕСТ: Какъв е вашият индивидуален тип метаболизъм?


Този тест ще ви помогне да определите перфектния за Вас хранителен режим


Чудите се защо вашата колежка кара цял ден на плодове и се „чувства страхотно”, а вие до обяд вече умирате от глад? Или пък приятелката ви сваля килограми с бърза скорост от някой протеинов режим, а вас ви става тежко от тези меса и искате нещо леко и свежо? Истината е, че няма „универсална диета”, която работи за всички. Всеки един от нас е уникален и генетиката ни определя не само цвета на очите и косата, но и цялостното функциониране на нашите органи и системи. Затова и всяка диета трябва да бъде съобразена индивидуално с типа тяло, което имаме.
 Тестът, който е представен тук, е създаден от Джилиан Майкълс, фитнес инструктор и диетолог. Според нея хората се разделят на три групи в зависимост от метаболизма, който имат:
1. Бързи окислители - За бързия окислител, храни с високи съотношения на въглехидрати предизвикват умора и въглехидратен глад, както и
насърчават съхранение на мазнини.
Бързите окислители трябва да ядат храни с повече протеини и мазнини, за да забави своя темп на окисление и освобождаване на инсулин.
2. Бавните окислители не освобождават глюкозата от въглехидратите в кръвта си достатъчно бързо. Производството и наличността на енергия при тях са забавени. Бавните окислители трябва да консумират храни с по-високи съотношения на въглехидрати, понеже протеините и мазнините забавят скоростта на окисление и
производството на енергия.
3. Балансираните окислители попадат точно между двете групи. Те изискват
храни, които имат равни количества протеини, мазнини и въглехидрати с цел оптимално производство и използване на енергия от храната си.

Резултатите от този тест ще Ви помогнат да определите по-прецизно вашия индивидуален хранителен рацион.
Така че вземете лист и химикал и отговорете честно на тези въпроси:

1.На сутринта можете:
A. Да не закусвате.
Б. Да хапнете нещо леко като плодове, препечена филийка, или зърнени култури.
В. Предпочитате нещо тежко, като яйца, бекон или нещо пържено.

2. На шведска маса храните, които избирате, са:
A. Леки меса, като риба и пилешко, зеленчуци и салата, опитвате различни десерти.
Б. Смес от А и В.
В. Тежки, мазни храни като ребра, свински пържоли, сирена, и крем сосове.

3. Апетитът ви на обяд е:
А. Слаб
Б. Нормален
В. Силен

4. Вашият апетит на вечеря е:
А. Слаб
Б. Нормален
В. Силен

5. Кофеинът ви кара да се чувствате:
A. Страхотно – помага ви да се съсредоточите.
Б. Неутрално – можете и с него, и без него.
В. Прави ви нервни или ви се гади.

6. Видовете храни, които ви се прияждат са: (захарта не е в списъка, понеже всеки иска сладко, когато е изтощен)
А. Плодове, хляб, бисквити.
Б. А и В.
В. Солени храни, сирена и меса.

7. За вечеря предпочитате:
A. Пиле или риба, салата и ориз.
Б. Без предпочитания, изборът варира ежедневно.
В. Спагети, пържола, пържени картофи.

8. След вечеря:
A. Трябва да имате нещо сладко.
Б.  Можете с и без десерт
В. Не ви се яде сладкиш, бихте предпочели нещо солено като пуканки.

9. Видовете сладкиши, които харесвате са:
A. Сладки бонбони.
Б. Без предпочитания.
В. Сладолед или чийзкейк.

10. Яденето на мазни храни като месо и сирене преди лягане:
A. Пречи ви на съня.
Б. Не ви притеснява.
В. Подобрява съня ви.

11. Яденето на въглехидрати като хляб и бисквити преди лягане:
A. Пречи на съня ви, но те са по-добре от по-тежки храни.
Б.  Не ви притеснява.
В.  По-добре от нищо, но предпочитате по-тежки храни.

12. Ако ядете сладко преди лягане:
A. Не смущава съня ви изобщо.
Б. Понякога ви кара да се чувствате неспокойни в леглото.
В. Ви държи буден цяла нощ.

13. Обичайните хранения на ден за вас са:
А. Две или три хранения, без закуски.
Б. Три хранения с може би една следобедна закуска.
В. Три хранения и няколко леки похапвания.

14. Вашето отношение към храната е:
A. Вие често забравяте да ядете.
Б. Вие се наслаждавате на храните и рядко пропускате хранене.
В. Обичате храната и това е важна част от вашето ежедневие.

15. Когато пропускате хранения, вие се чувствате:
A. Добре
Б. Не сте в най-добрата си форма, но това не ви притеснява.
В. Усещате раздразнителност, чувствате се слаб и уморен.

16. Вашето отношение към мазните храни е:
A. Не ги обичате.
Б. Понякога ви се прияждат.
В. С удоволствие ги употребявате.

17. Когато ядете плодове или салата за закуска или обяд, вие се чувствате
A. Доволен.
Б. Добре, но обикновено се нуждаете от закуска между храненията.
В. Неудовлетворени и все още гладни.

18. Какви храни „източват” енергията ви?
A. Мастни храни.
Б. Няма храна, която ви се отразява по този начин.
В. Плодове, бонбони или сладкиши – дават ви бърз тласък на енергия, след което се чувствате отпаднал.

19. Вашите хранителни порции са:
A. Малки – ядете по-малко от другите.
Б. Средни – като на другите хора
В. Порциите ви са по-големи от тези на другите.

20. Харесвате ли картофи?
A. Не ги предпочитате.
Б. Понякога си хапвате.
В. Обичате ги.

21. Червено месо ви кара да се чувствате:
A. Става ви тежко.
Б. Не ви влияе нито положително, нито отрицателно.
В. Дава ви сила.

22. Салата за обяд ви кара да се чувствате:
A. Енергизирани и здрави.
Б. Добре, но това не е най-добрият вид храна за вас.
В. Намалява вашия тонус.

23. Обичате ли солено?
A. Често храната е солена за вашия вкус.
Б. Понякога посолявате допълнително храната си.
В. Без сол храата ви е безвкусна и често солите повечко.

24. Чувствате ли необходимост от междинни закуски?
A. Почти не хапвате между храненията, но искате нещо сладко, ако го направите.
Б. Можете да хапнете нещо.
В. Между храненията често консумирате меса, сирена, яйца, или ядки.

25. Обичате ли кисели храни като кисели краставички, лимонов сок или оцет?
A. Вие не ги харесвате.
Б. Те не ви притесняват по един или друг начин.
В. Обичате кисело

26. Забелязвате ли от какво наддавате на тегло?
A. Мазните храни веднага ви се лепят.
Б. Няма определена храна. Качвате килограми от всичко, когато преядете.
В. Пълнеете от плодове, тестени и сладки изделия.

27. Ако не вечеряте, или вечеряте оскъдно:
A. Това няма да попречи да спите спокойно.
Б. Рядко не може да спите, когато сте гладен, но лекото хранене веднага ви облекчава.
В. Вероятно ще се събудите през нощта много гладни и ще посегнете към храна.

28. Вашият тип личност е:
A. Затворена, тиха и интровертна личност.
Б. Не сте прекалено контактни, но не сте и затворени.
В. Екстроверти – отворени, приказливи и общителни.

29. Вашето предпочитание към климата е:
A. Сравнително лесно понасяте много горещо време.
Б. Няма значение.
В. По-добре се чувствате когато е студено, в сравнение с другите.

30. Очите ви имат склонност:
A. Да са сухи.
Б. Нямате проблем.
В. Често се насълзяват.

31. Лицето ви е:
A. Видимо бледо.
Б. Средно
В. Розово, лесно се изчервявате.

32. Вашите нокти са:
A. Здрави и плътни
Б. Нормални
В. Тънки и чупливи

33. Рефлексът ви при стомашно гадене е:
A. Нечувствителен.
Б. Нормален
В. Много чувствителен

34. Кожата ви настръхва:
А. Често.
Б. От време на време.
В. Много рядко.

35. Вие сте склонни към:
A. Запек.
Б. Нямате стомашни проблеми.
В. Диария.

36. Когато насекоми ви хапят, реакцията ви е:
A. Не сте чувствителни.
Б. Получавате нормална реакция.
В. Получавате силна реакция.

37. Вашия тип тяло по-скоро е:
A. Ниски и набити.
Б. Среден ръст.
В. Високи и слаби.

38. Носът ви е:
A. Сух
Б. Нормален.
В. Често тече.

Резултати от теста:
Ако имате преобладаващ брой отговори А, то вие сте БАВЕН ОКИСЛИТЕЛ.

Ако имате преобладаващ брой отговори Б, или броят на отговорите ви е сравнително равно разпределен, то вие сте БАЛАНСИРАН ОКИСЛИТЕЛ.

Ако имате преобладаващ брой отговори В, то вие сте БЪРЗ ОКИСЛИТЕЛ.


БАВНИ ОКИСЛИТЕЛИ
За да работи най-добре вашия метаболизъм и да се чувствате енергични, трябва да консумирате храни, с по-високо съдържание на ВЪГЛЕХИДРАТИ. Идеалното съотношение за вас е: 60% въглехидрати, 25% протеини и 15% мазнини.

Протеини
Най-добрите протеини за бавните окислители са нископуринови протеини, които се намират в леките меса.
Подходящи за Вас са: бяло пилешко месо, пуешки гърди, крехко свинско, сом, треска, писия, костур,пъстърва, риба тон, риба меч, нискомаслено сирене, обезмаслено мляко, нискомаслено кисело мляко, яйчен белтък

Въглехидрати
Въпреки, че вашият метаболизъм е най-силен в обработката на въглехидрати, вие все пак трябва да ги подбирате внимателно.Следвайте този списък с идеални въглехидрати, когато правите своя избор:
Зеленчуци: аспержи, карфиол, целина, гъби, спанак, броколи, брюкселско зеле, зеле, краставици, чесън, марули, лук, чушки, зеле, домати, патладжан, бамя, жълта тиква, тиквички, маслини.
Плодове: ябълки, ягоди, череши, цитрусови плодове, праскови, круши, кайсии, сливи, тропически плодове, малини
Зърнени култури: ечемик, кафяв ориз, елда, царевица, кус-кус, булгур, просо, овес, киноа, ръж, лимец
Бобови растения: тофу (консумирайте го умерено, тъй като то е с високо съдържание на пурини) боб, грах.

Мазнини
Трябва да сте на диета с малко мазнини за да работи метаболизмът Ви гладко. Но това не означава напълно да ги изключите от менюто си. Те са важна част от всяка здравословна диета
Избирайте от този списък на мазнини при готвене на храна или като лека закуска.
Сурови ядки и семена, без сол.
Растителни масла като бадемово, кокосово, ленено семе, зехтин, слънчоглед.

Други препоръки за бавните окислители са:
Да не се ядат храни, които са мазни или които съдържат високопуринови протеини, като например тежки меса и риби, като херинга и сардини. Ограничете приема на мазнини и масла, тъй като те ще забавят способността ви да конвертирате храната в енергия.
 Избягвайте червено месо или тъмни бели меса, и стойте далеч от храни с високо съдържание на мазнини, като пълномаслено мляко и млечни продукти, масла от ядки и авокадо.
Да не се превишава една порция за едно хранене на прости или нишестени въглехидрати като картофи, паста, или ориз, и винаги ги консумирайте с чисти белтъчини, за да подпомогнете стабилизирането на кръвната захар.



БАЛАНСИРАНИ ОКИСЛИТЕЛИ
Ако сте балансиран окислител, вашата диета е най-лесна за следване, тъй като имате нужда от равен процент на въглехидрати, мазнини и протеини. Вашето идеално макрохранително съотношение е 40% въглехидрати, 30% протеини и 30%  мазнини.

Протеини
Вашият толеранс към протеини е по-добър от този на бавните окислители. Може да избирате от следния списък:
Високопуринови протеини - пастет, черен дроб, херинга, миди, сардини, аншоа
Умеренопуринови: говеждо, бекон, червено пилешко месо, патица, агнешко, ребърца, тъмно пуешко месо, телешко месо, дивеч, сьомга, миди, омари, скариди, раци, стриди, октоподи, калмари, риба тон, яйца, пълномаслени сирена и млечни продукти.
Нископуринови: бяло пилешко месо, пуешки гърди, крехко свинско, сом, треска, писия, костур, пъстърва, бяла риба, риба меч, нискомаслено сирене, обезмаслено мляко, нискомаслено кисело мляко, яйчен белтък.

Въглехидрати
Разликата с бавните окислители при вас е, че процентът въглехидрати не трябва да надвишава 40.
Ако сте в режим на отслабване, задължително избягвайте рафинираната захар, сладки изделия, газирани напитки и преработени храни като бял хляб или бял ориз Вие се чувствате най-добре с микс от плодове и
зеленчуци от двата въглехидратни списъка на бързите и бавни окислители.
Зеленчуци: аспержи, карфиол, целина, гъби, спанак, броколи, брюкселско зеле, зеле, маруля, краставици, чесън, чушки, лук, зеле, домати, цвекло, патладжан, бамя, жълта тиква, тиквички.
Плодове: ябълки, ягоди, череши, цитрусови плодове, праскови, круши, кайсии, сливи, тропически плодове
Зърнени култури: ечемик, кафяв ориз, елда, царевица, булгур, просо, овес, киноа, ръж
Бобовите растения: леща, тофу, боб, грах

Мазнини
С цел да подпомогнете най-добре вашия метаболизъм, мазнините трябва да бъдат намалени приблизително на 30 процента от вашия хранителен рацион.
Ядки и семена: (изброени по реда на протеиново съдържание) орехи, тиквени семки, фъстъци, слънчогледови семки, сусам, бадеми, кашу, бразилски орехи, орехи, кестени, фъстъци, кокос
Масла: сметана, бадемово масло, фъстъчено масло, кокосово масло, сусамово масло, масло от ленено семе, слънчогледово масло, орехово масло, зехтин

Яжте храните, които са идеални за вас. Също така не забравяйте тези насоки:

Да не се яде храна, съставена от само един макронутриент. Уверете се, че сте спазили
вашето идеално съотношение от 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини.

 Избягвайте преварени животински продукти, тъй като топлината
унищожава незаменимите аминокиселини и ценни ензими.


БЪРЗИ ОКИСЛИТЕЛИ
Вашата диета изисква по-високи проценти на белтъчини и мазнини, отколкото въглехидрати. Уверете се, че има протеин във всичко, което ядете, включително и междинни закуски. Вашето идеално съотношение е 20% въглехидрати, 50% протеини, 30% мазнини.

Протеини
Тези, които са най-подходящи за вас са високопуринови протеини, които
са често срещани в тлъстото месо. Това не означава, че трябва да се избягват пиле или риба, но трябва да предпочитате по-тежките протеини, най-вече защото те помагат да забавите вашия курс на окисление.
Високопуринови протеини - пастет, черен дроб, херинга, миди, сардини, аншоа
Умеренопуринови: говеждо, бекон, червено пилешко месо, патица, агнешко, ребърца, тъмно пуешко месо, телешко месо, дивеч, сьомга, миди, омари, скариди, раци, стриди, октоподи, калмари, риба тон, яйца, пълномаслени сирена и млечни продукти.
Нископуринови: бяло пилешко месо, пуешки гърди, крехко свинско, сом, треска, писия, костур, пъстърва, бяла риба, риба меч, нискомаслено сирене, обезмаслено мляко, нискомаслено кисело мляко, извара, яйчен белтък.

Въглехидрати
Вашият метаболизъм процъфтява, когато приема на въглехидрати е ограничен, но има различни видове въглехидрати. Някои не са толкова зле, колкото другите. Избягвайте простите въглехидрати, които бързо се превръщат в захари.
Избирайте от следния списък с въглехидрати:
Бедни на скорбяла зеленчуци: аспержи, карфиол, целина, гъби, спанак, маслини
Плодове: авокадо, ябълки и круши (в ограничено количество и никога без протеин отстрани)
Зърнени култури: само покълнали зърна
Бобови растения: тофу

Ядки и семена: (изброени по реда на протеиново съдържание) орехи, тиквени семки, фъстъци, слънчогледови семки, сусам, бадеми, кашу, бразилски орехи, орехи, кестени, фъстъци, кокос
Масла: сметана, бадемово масло, фъстъчено масло, кокосово масло, сусамово масло, масло от ленено семе, слънчогледово масло, орехово масло, зехтин

За вас са важни следните препоръки:

 Никога да не се яде храна, която е съставена предимно от въглехидрати.

Вие сте най-чувствителни към алкохол от всички метаболитни типове. Консумацията на алкохол при вас бързо води до срив на захар и повишен апетит за въглехидрати. Избягвайте прекалено сладките коктейли. Съчетавайте напитките си с протеинова храна.

Избягвайте преварени животински продукти, тъй като топлината
унищожава незаменимите аминокиселини и ценни ензими.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.