СТАТИИ

Какви са индивидуалните нужди от сън?


Потребността от сън зависи от възрастта и състоянието на организма


            Запитвали ли сте се спите ли достатъчно? Как сънят се отразява на фигурата и страдат ли хората от недоспиване научихте от предната статия. А  сега ще се опитаме да изясним колко точно сън е необходим на различните хора и как да направим съня си качествен.
Повечето от нас знаем правилото за осемте часа сън. Това е вярно, но за хората на възраст от 20 до 50 години. Децата и тинейджърите имат много по-голяма нужда от сън. Не се чудете защо малкият може да спи до 12, а баба му става в 4 сутринта и се чувства страхотно. След 50-годишна възраст потребността от сън през нощта намалява и възрастните се събуждат все по-рано. Но тогава се появява необходимост от следобедна дрямка, която да компенсира по-лесната уморяемост в напреднала възраст.   
           При бременност нуждата от сън може да нарастне до 9-10 часа, затова и бъдещите мами с удоволствие си поспиват до късно.
            Новородените имат нужда от около 16 - 18 часа сън, децата в предучилищна – 11-12 часа, а учениците – 9-10 часа. Мозъкът на децата се развива и тялото нараства. Хормоните на растежа се отделят по време на сън. Децата, които са лишени от сън, са по-раздразнителни, хиперактивни и трудно се концентрират.
            На болните също им е необходим повече сън. В състояние на болест, организмът има нужда от почивка, за да може да се справя по-лесно с болестта.
            Друг важен фактор е времето на заспиване. Сънят преди 12 е двойно по-качествен от този след полунощ. Така че ако сте си легнали в 11 вечерта, спокойно добавете още час към общото ви време на сън.
            Освен достатъчен по продължителност, сънят трябва да бъде качествен. Вземането на душ преди лягане отнема умората и помага на тялото да се отпусне. Спете с широки дрехи, по възможност леки и от естествени материи. Прекалено ниските и прекалено високи температури в помещението смущават съня и пречат на заспиването.  
Много важна е и възглавницата. Неудобната възглавница нарушава кръвообращението към мозъка, може да причини главоболие и напрежение в раменете.  Прекалено високата възглавница може да е причина за хъркане.

Старайте се да осигурите на тялото си достатъчно сън и почивка, за да се чувствате здрави, бодри и изпълнени с енергия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.