СТАТИИ

Влияе ли сънят на фигурата?

.

Нови доказателства сочат, че лишаването от сън и затлъстяването са свързани



            В борбата с непрекъснато растящия брой на хората с наднормено тегло, учените усърдно търсят причините. Освен явното заливане от изобилие на висококалорични продукти и обездвижването на модерния свят, изниква и друга закономерност: За последните 100 години средностатистическия човек спи с 25-30 минути по-малко, а децата – с 75 минути по-малко от необходимото. Натовареното ежедневие, работата до късно, домакинските задължения, като че ли правят деня ни недостатъчен.
            Изхождайки от това откритие, учените са изследвали влиянието на недоспиването на хормоните на тялото. Съкращението на съня с един час завишило нивата на грелин (хормонът на глада) и занижило нивата на лептин (хормонът на насищането). Повишава се нивото на кръвната захар, както и активността на симпатиковата нервна система. Недоспалите хора изпитват по-голям апетит и прибягват често до източници на бързи въглехидрати (сладки и тестени изделия).
            Освен това, занимавайки се със спорт, в тялото на човека лишен от сън се образуват хормони на стреса, които допълнително способстват за напълняването. Затова ако се чувствате недоспали, по-добре отложете фитнеса и се опитайте да поспите.
            Качественият сън е важен, понеже когато спим, ние дишаме диафрагмално. Диафрагмалното дишане е изключително полезно, усилва насищането на кръвта с кислород, подпомага доставянето на хранителни вещества и витамини до всяка клетка. Но това е често нарушавано, ако си легнем с пълен стомах. Не случайно специалистите препоръчват последното хранене да е до 3 часа преди лягане. Така стомахът няма да се товари и ще можем да починем спокойно. Ако ви е трудно и изпитвате глад, изпийте чаша соево мляко или билков чай с лъжица мед.

 Най-добрата поза за спане, улесняваща диафрагмалното дишане е тази по гръб. Освен това тя спомага за избягване на отоците по лицето и подпухналостта. А ако все пак си лягате с пълен стомах, тогава спете на дясната си страна. Така ще намалите натоварването на диафрагмата и сърцето. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.