СТАТИИ

Симптоми на бременността преди датата на менструацията


Още преди закъснението на менструацията, в организма на жената се наблюдават редица промени
 

            Бременността е невероятно изживяване в живота на една жена. Дамите, които се опитват да заченат, несъмнено се вълнуват от резултата всеки месец. Тестовете за бременност за домашна употреба отчитат вярно след първия ден от закъснението на менструацията. Но до тогава в организма на жената настъпват редица хормонални проблеми, които несъмнено са съпроводени с различна симптоматика. Ето какво може да ни насочи, че този месец не се касае за регулярен предменструален синдром:

            Ранна токсикоза
Причините за токсикозата не са напълно изяснени, но повечето специалисти отдават това на резките промени в хормоните на бъдещата майка.
Всички сме чували за симптома на сутрешното гадене, но при всяка жена той протича индивидуално. При някои се наблюдава тежест в стомаха, киселини и позиви за повръщане, които лесно могат да бъдат сбъркани с обостряне на гастрит. Други усещат замайване и главоболие, подобно на мигрена, а повръщането може да прояви и през останалото време на деня.
            Имплантационно кървене
При около 20% от жените няколко дни преди менструацията се появява т.нар. имплантационно кървене. За разлика от менструацията, то е с ниска интензивност и по-светло на цвят.

            Повишаване на температурата
Повишаването на базалната температура на тялото над 37 е основен признак за настъпила бременност. Тя се измерва в правото черво след минимум 6 часа покой в легнало положение (сутрин, преди ставане от леглото ) Но за тези, които не практикуват този метод, могат да проследят външната температура на тялото. При много бременни тя се повишава до 37 – 37,3. Придружени със симптоми на отпадналост, сънливост, болки в тялото, често бременните предполагат, че просто са настинали. Понякога се появява загрятост, зачервяване на лицето, особено вечер.

            Болки в корема и тазовата област
Напрегнатост в кръста, стрелкаща болка от тазовата област към крака също се дължат на промяната в организма на жената. Тежестта и подуването на корема често са различни по усещане от тези преди менструация.

            Смяна в настроенията
За разлика от характерната нервност при предменструален синдром, при бременност се наблюдава честа смяна на настроенията – от еуфорична приповдигнатост и щастие без причина, до силна раздразнителност, меланхолия и плачливост.  Може да се чувствате разсеяни, лесно да забравяте и да ви е трудно да се концентрирате.

            Чувствителност и промяна в гърдите
При ранна бременност много жени усещат гърдите си напрегнати и чувствителни. Може да се наблюдава потъмняване на ареолите, загрубяване на зърната.

            Промяна във вкусовите и обонятелните усещания
Често още в ранна бременност вкусът на жената се променя. Обонянието се изостря, както и предпочитанията към храната – склонност към солени храни или необичайни комбинации.

            Често уриниране
Честото уриниране се наблюдава както в началото, така и в края на бременността. Свързано е с притискането на пикочния мехур, както и с усилената работа на бъбреците.

            Повишено слюноотделяне
По-трудно забележим признак е интензивната саливация. Може да е придружена с усещане на метален вкус в устата. В следствие на повишеното слюноотделяне дори някои жени губят до 1-2 килограма от теглото си през първите седмици.


            Интензивността на всики тези признаци е строго индивидуална. Много дами наблюдават само един или два симптома и ги отдават на наближаването на менструацията. При други се усеща интензивна промяна в състоянието на тялото. Важно е обаче, ако планирате бременност, да се въздържате от прием на лекарства до закъснението на менструацията и резултата от теста. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.