СТАТИИ

Разширени вени (варици)


Изборът на подходящ спорт при разширените вени е от съществено значение


         Чувствате тежест и умора в краката, болка, парене, забелязали сте повърхностни и прозиращи вени? Не сте сами. Счита се, че 20% от хората над 25 години страдат от варикозни вени. По-често засегнати са жените. Причините за това са редица. Наблюдава се известна наследствена предразположеност. Наднорменото тегло е сериозна предпоставка за развитието на варици. Други фактори са възрастта, професии, свързани с дълго седене или стоене, без движение, както и бременност и раждане. 

            Кръвта във вените се движи към сърцето, благодарение на клапите, които се намират в тях. С годините или под влияние на някой от горните фактори, клапите отслабват и не могат да възпрепястват връщането на венозна кръв. Това влoшава циркулацията на кръв и вените губят своята еластичност.
            Освен козметичен проблем, вариците могат да доведат до развитие на тромбофлебит и други усложnения. Затова е от съществено значение да се погрижим за проблема още в начален стадий.
            Необходимо е да започнем с първопричината. Ако тя е наднорненото тегло, трябва да се постараем да редуцираме килограмите си до здравословните за нашия ръст. Това ще предотвrати по - нататъчното развитие на вариците.Ако проблемът се дължи на професията ни и не искаме да я сменяме, е необходимо да си наложим на всеки 30 минути да се раздвижваме ходейки. 
           Препоръчва се носенето на ластични чорапогащи, които притискайки вените спомагат за поддържането на техния тонус.  
           Друг прекрасен лек за разширените вени са упражненията. Елементарните физически упражнения вкъщи, като каране на колело при изходно положение тилен лег, ножични движения и кръгове с двата крака вдигнати високо, подобряват кръвната циркулация и носят бързо облекчение. Изпълнявайте тези упражнения 2 пъти дневно по 10 минути, за да осигурите добра профилактика на усложненията.
          Подходяща физическа активност при варици се оказва ходенето пеша половин час дневно. Друг прекрасен спорт е плуването. Във фитнеса може да работите на велоергометър и елиптик. Трябва обаче да внимавате със спортове като бягане, йога и вдигане на тежести. Те могат да доведат до усложнение на вече съществуващия проблем.
        Ако считате, че страдате от разширени вени, задължително се консултирайте с вашия лекар. При добра профилактика и правилно подбрана кинезитерапия, проблемът с вариците може да бъде решен. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.