СТАТИИ

Защо трябва да ходим на масаж редовно?

Масажът трябва да бъде считан за необходимост, а не за лукс


Една от най-древните форми на лечение е масажът. Свидетелствата за масаж датират още от хилядолетия. Дори в самите нас е заложено да реагираме на болката с допир. Когато се ударим, ние несъзнателно обхващаме болното място и го разтриваме. Но когато стане на въпрос за масаж, повечето хора смятат това за лукс, глезотия и прищявка.
 Опитният масажист може лесно да усети дали пациентът му ходи на масаж редовно или това е едно инцидентно посещение. Мускулите на тялото на човек, който системно посещава масажист, са много по-еластични, не оказват силно съпротивление и не реагират бурно на натиск. Тонусът им е значително по-добър и т.нар. „прескачане” отсъства. Мускули, които не са масажирани отдавна, са твърди, напрегнати като струни и болезнени. Рязко реагират с хиперемия и трудно се поддават на релаксиране.
Системното претоварване на мускулния апарат на тялото води до натрупване на отпадни продукти. Дори човек редовно да спортува, отпускането на мускулите е също толкова съществено, както и доброто им натоварване. Професионалните спортисти знаят това отлично и редовно включват масажа в тренировъчната си програма. Той спомага за по-бързото отстраняване на млечната киселина от мускула и допринася за неговото възстановяване. Доказано е, че 5 минути масаж се равняват на 30 минути почивка в легнало положение.
Ползите на масажа не спират до тук. Той значително повлиява болката в напрегнатия участък, подпомага сериозно в борбата с хипотрофията при засегнати мускули, както и в релаксирането на силно тонизираните.
Масажът способства за повишаване на имунитета на тялото. Стимулира хемопоезата – образуването на левкоцити, еритроцити и хемоглобин. Адаптацията на огрганизма към климатичните фактори – температура и атмосферно налягане, се подобрява. Повлиява се и издържливостта на организма към натоварване и стрес.
Чрез масажните похвати се повишaва проводимостта на нервите, стимулира се периферната и централна нервна система. Масажът може да окаже релаксиращо или тонизиращо действие върху нервната система, в зависимост от специфичните нужди.
Ясно е, че масажът подобрява кръвообращението и работата на сърцето. Активира капилярната мрежа и с това влияе не само върху масирания кожен участък, но и върху прилежащите тъкани и органи. Той има прекрасно въздействие върху лимфообращението и е силен съюзник в борбата с целулита.
Масажът подобрява вида и на кожата, спомага за намаляването на бръчките, регенерацията и трофиката на кожата.
Превърнете масажа в част от ежедневието си и се наслаждавайте на благоприятните му ефекти върху вашето тяло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.