СТАТИИ

Митове за здравословното хранене

Потокът от информация за здравословното хранене обърква нашите представи


Голяма част от нас са превърнали здравословното хранене в начин на живот и полагат сериозни усилия, за да се придържат към него. Това е прекрасно, разбира се, но какво точно значи здравословно хранене? Едни решават, че това е много популярното разделно хранене. Други се насочват към вегетарианството, суровоядството. Трети пък са привърженици на нисковъглехидратната диета, или пък прибягват към изцяло протеиново хранене. От цялата тази информация, непрекъснато излизащи нови книги, нови автори, експерти в храненето, на човек може да му се завие свят. Затова нека разгледаме едни от най-популярните митове за здравословното хранене:

Мит 1: Здравословното хранене е разделното хранене. От него се отслабва.
Човешкият организъм е създаден за смесен тип хранене. Стомашните сокове безпроблемно се справят с едновременното приемане на въглехидрати, протеини и мазнини. Научно доказано е, че не се отслабва от самото разделно хранене. Проведен е експеримент, при който участниците били разделени на две групи. Първата група приемала разделно храната си, а втората – смесено. При една и съща калорийна стойност на храните, загубата на тегло била еднаква и при двете групи. Ефектът на отслабването при някои хора се изразява с несъзнателното намаляване на порциона при избора на храни.

Мит 2: Спрете приема на въглехидрати, ако искате да отслабнете.
Вярно е, ефектът на отслабване е бърз, но с времето организмът изпада във въглехидратен глад. Това води до засилване на апетита, постоянна умора, изтощение на организма и преяждане при първа възможност.

Мит 3: Вегетарианският начин на живот е най-здравословен.
Крайните вегетарианци (веганите) много често страдат от недостиг на витамин B12, жизнено необходим за правилното функциониране на организма. Този витамин се среща само в продуктите с животински произход. При веганите също така се наблюдава недостиг на витамин D и B2. Лекарите препоръчват тези хора да приемат витамини като добавки към храната си.
Като обобщение на горните два мита, трябва да споменем следното: Здравословният хранителен рацион включва белтъци, въглехидрати и мазнини в съотношение 1:1,2:4 . Това съотношение се променя според специфичните нужди на организма: за хора, занимаващи се с умствен труд – 1:1:4; за спортисти - 1:0,8:4; за подрастващи -1:0,9:4,2; за възрастни хора – 1: 1,1: 4,8.

            Мит 4: Кафето е вредно.
Умереното потребление на кофеин до 1-2 кафета на ден е полезно. Факт е, че кофеинът повишава метаболизма и от тази гледна точка е полезен за организма. Освен това наскоро бе направено откритие, че редовното употребяване на кафе предпазва от някои видове рак, намалява образуването на жлъчни камъни, диабет втори тип, както и Паркинсонова болест. Честито на любителите на кафето!

Мит 5: Забравете вечерята/не вечеряйте след 18:00 часа/не яжте след залез слънце
Нормално храненето трябва да бъде разпределено в 5 приема: Закуска, предиобедна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Това подпомага усвояването на храната и не затормозява организма. Изключването на което и да е от основните хранения за деня – закуска, обед или вечеря е вредно за организма и забавя метаболизма. Важно условие обаче е да не се натоварва стомаха 3-4 часа преди лягане. Така че вечеряйте нормално, но без да преяждате. А ако „прегладнеете” късно вечерта, хапнете нещо леко – няколко маслини, 2-3 лъжици извара.

Мит 6: Плодово-зеленчуковите сокове трябва да са основна храна
Те са прекрасен източник на витамини и минерали, но моля ви, не ги използвайте като заместител на нормалното хранене, освен ако нямате сериозни проблеми с храносмилателната система. Плодовете и зеленчуците са полезни в тяхната цялост – с всички фибри и баластни вещества, които подпомагат перисталтиката на червата.

Мит 7: Всички млечни продукти са вредни.
Вярно е, че някои хора нямат толеранс към прясното мляко (при употребата му развиват метеоризъм, диариа, подуване и пр.), но дори и при тях не трябва да се изключват продукти като кисело мляко и сирене. Киселото мляко е източник на полезни за чревната микрофлора бактерии и трябва редовно да присъства в менюто ни.

            Здравословното хранене е балансираното хранене, осигуряващо на организма всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали. Хранете се рационално и балансирано, не натоварвайте организма си с прекомерно количество храна и не лишавайте тялото си от полезни за него храни. 

© 2014 Нина Цветанова - автор

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.