СТАТИИ

Кардио - спорт за всеки

Предимствата на кардио-тренировката, които не знаете


Кардио-тренировката представлява двигателна активност, укрепваща сърдечно-съдовата система.  Това е т.нар. „аеробно трениране”. Основното при кардиото е следенето на пулсовата честота. За да определим с каква пулсова честота ще се упражняваме, е необходимо да направим някои изчисления. От числото 220 изваждаме годините ни. Полученият резултат представлява нашата максимална пулсова честота.
За изгаряне на мазнини е необходимо да се упражняваме при 60-70% от нашата максимална пулсова честота с времетраене от 45 до 60 минути. Ако сте начинаещ в спорта или имате съпътстващи сърдечно-съдови заболявания, започнете тренировките с 50%, а ако имате добър опит при други спортове, може да опитате тренировки с до 85% или популярните напоследък HIIT (интервални) тренировки.
Та защо тези тренировки са толкова полезни и толкова предпочитани? Мит е, че кардиото се използва най-вече за отслабване. Разбира се ние изгаряме калории при спорта, но това далеч не е всичко.
Кардио, както подсказва името, е най-добрата профилактика срещу инфаркт на миокарда и заболявания на сърдечно-съдовата система. При редовно спортуване, се подобрява и съдовият тонус, регулира се артериалното налягане и се намалява холестерола – ключови показатели за здраве и дълголетие.
 Кардиото повлиява и работата на централната нервна система. С подобряване на кръвообращението, ние увеличаваме притока на кислород и хранителни вещества към главния мозък. Добре проучени са ползите на аеробните тренировки за повишаване на работоспособността, концентрацията и съня.
По време на заниманията се повишава и потоотделянето. С потта ние изхвърляме токсини и шлаки. В следствие на хиперемията и повишената детоксикация, се подобрява и вида на кожата – повишава се нейната еластичност, изравнява се тенът, намалява и така досадният целулит.
Повишава се и имунитетът. С доставянето на хранителни вещества до всяка клетка, ние повишаваме съпротивителните сили на организма срещу болестотоворни микроорганизми и инфекциозни процеси.
Малко известно е, че кардиото води до отделяне на т.нар. „хормони на щастието”. Благодарение на тях се облекчават симптомите на хронична умора, подтиснатост и депресия. Освен това и се регулира апетитът.
Аеробните тренировки са необходимост и при диабетиците. Болните от диабет, които тренират редовно, имат много по-малко колебания в нивото на кръвната захар, което е ключово за овладяването на коварната болест.
            След като се убедихте в ползите на кардиото, следва да изберете подходящ аеробен спорт. А те са много – във фитнеса може да се упражнявате на трендмил, елиптик и велоергометър. Може да изберете колоездене, бързо ходене, джогинг, аеробни танци, гребане, плуване, тенис, дори и ски. Направете спорта редовна част от ежедневието си и най-важното – спортувайте с любов!

© 2014 Нина Цветанова - автор

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.