СТАТИИ

Вредни навици, които не подозираме, че имаме

Ще се учудите как на пръв поглед безобидни навици, вредят на здравето ни


 Да, всички знаем колко са вредни цигарите, алкохолът, нездравословното хранене. Навсякъде сме заляти с информация и чак ни е досадно. Но има някои действия, които вършим в нашето ежедневие, без да подозираме, че вредят на здравето ни.
Нека започнем с това как седим пред компютъра. В офиса или у дома, несъзнателно се навеждаме и отпускаме на бюрото. Това има негативно влияние върху гръбначния стълб и може да доведе до болка и схващане, а след време и до хронични проблеми. Постарайте се да се облягате максимално на облегалката на стола, така че да държите гръбначния стълб винаги изправен. И не забравяйте – за всеки час и половина пред компютъра, отделяйте по 20 минути в изправено положение и разходка.
Затрупани със задачи, се стараем да вършим по няколко неща едновременно. Особено често хапваме обяда си, докато четем или пишем нещо. Това натоварва мозъка ни и същевременно води до некачествено изпълнение на задачите. А хапвайки на как, не успяваме да сдъвчем добре храната си и затрудняваме храносмилането.
На път от офиса за вкъщи обичаме да минаваме през магазина и да напазарим. Носенето на тежката пазарна чанта в една ръка има не по малко отрицателно действие. Натоварвайки неравномерно тялото ни, предизвикваме напрежение в прешлените и мускулен дисбаланс в раменния пояс и паравертебралната мускулатура. С времето това води до цялостна промяна в стойката и визията на тялото. Винаги се старайте да разпределяте тежестта равномерно и не носете тези тежки торби, които ще ви откъснат ръцете.
Вечер, след тежкия ден,обичаме да изгасим лампите и да си полегнем пред телевизора. Гледането на телевизия на тъмно има изключително негативно влияние върху зрителния апарат. Окото трябва непрекъснато да се пренастройва от тъмната стая, към ярката картина на екрана. Това води до проблеми със зрението, сухота, заъмглено виждане и загуба на фокус. По подобен начин се отразява и работата със смартфон или таблет до възглавницата ни. Освен това, ровенето в телефона преди да заспим, превъзбужда нервната система и създава проблеми със съня.
И специално за дамите, любителки на високите токове.Винаги сменяйте високите обувки с такива на ниска платформа. Постоянното носене на високи токове води до скъсяване на ахилесовото сухожилие и когато обуете маратонки за тренировка, ще имате чувстото, че се спъвате на равното. Същото важи и за непрекъснато ходене на равни обувки. Най-доброто решение е носенето на 2-3 см ток и честата смяна на ниски с високи обувки. Това ще поддържа свода на ходилото винаги във форма.  

© 2014 Нина Цветанова - автор

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.