СТАТИИ

Имате ли недостиг на витамини?

Хиповитаминозата се проявява често при небалансирано хранене


Намаленото количество на даден витамин в организма се означава като хиповитаминоза. Това състояние трябва да бъде ясно разграничено от авитаминозата – пълното отсъствие на един или няколко витамина в организма. Докато авитаминозата се характеризира с тежки симптоми и изисква бърза лекарска намеса, хиповитаминозата протича незабелязано и може дълго време да не се прояви явно.
В тази статия ще се опитаме да разгледаме първоначалните белези на хиповитаминоза в тялото и как да успеем да се преборим с нея.
            Ако вашата кожа е суха и се лющи, ако усещате влошаване на зрението, то тогава вероятно не ви достига витамин А. Трябва да приемате повече зелени листни зеленчуци, моркови, яйца, черен дроб, мляко и млечни продукти.
            Студени ръце и крака, депресивни състояния, нарушения в стомашно-чревния тракт, гадене, повръщане, намален апетит – признаци на липса на витамин B1. Можем да си го набавим от доматите, патладжана, гъбите, черния дроб, рибата и пълнозърнестите продукти.
            Сълзенето на очите, конюктивитите и рагадиите по устните са симптоми на недостиг на витамин B2. Консумирайте повече елда, яйца и овесени ядки.
            Не ни достига витамин B6, ако се чувстваме отпаднали, бързо забравяме, разсеяни сме и изпитваме тъпа болка в областта на черния дроб. Изварата, зелето, граха, елдата и картофите са добро решение на нашия проблем.
            Ако усещате имунната си система слаба, лесно се разболявате, нямте апетит, то вероятно имате нужда от повече витамин C. Най-високо е съдържанието на витамин C в кивито. Други прекрасни източници са доматите, зелето, лимоните и портокалите.
            Хиповитаминоза- D – при възрастните тя се проявява с остеопороза и остеомалация. Рисков е недостигът на витамин D при децата, защото води до развитие на рахит. Първите симптоми на рахит при децата са лош апетит, раздразнителност, плачливост и бледа кожа. Рахитът изисква лекарска намеса, но не забравяйте да включвате в менюто на детето си много млечни продукти, яйца и риба.
            Недостигът на витамин E се проявява с мускулна дистрофия, нарушение в кръвообращението, болки в крайниците и поява на тромбофлебит. Източници на витамин Е са зелените листни зеленчуци и растителните масла.
            Кръвотечения, засилена менструация при жените, нарушения в чревната функция, анемия – това са белезите на хиповитаминоза – К . За да си набавите необходимото количество витамин К, увеличете приема си на соя, боб, маруля, спанак и зеле.

            Разбира се лесен начин да си набавите всички необходими витамини са хранителните добавки. Но експериментално доказано е, че ако едновременно приемем витамин на таблетка и хранителен продукт с високо негово съдържание, организмът ни ще предпочете естествения витамин. Така че никога не замествайте балансираното и разнообразно хранене с таблетки.

© 2014 Нина Цветанова - автор

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.