СТАТИИ

Хранителен режим и спорт – съюзници срещу депресията


Добре балансираният хранителен режим и редовните физически тренировки съдействат за облекчаване на симптомите при депресия


Есента е времето, в което се наблюдава обостряне на състоянията на понижен психоемоционален тонус и депресия. По данни на изследователите, близо 20% от населението на модерния свят страда от различна степен на депресивно разстройство. Симптомите на това заболяване са пониженото настроение, апатия, ниска самооценка, тревожност, безсъние, безапетитие или силен апетит.
             На страдащия от депресия му е трудно да изпълнява ежедневните си дейности, лесно се уморява, губи интерес към околния свят. Медикаментите са съществена част от лечението на заболяването, но не и единствена. Добрият хранителен режим и подходяща кинезитерапия могат значително да допринесат за оздравителния процес. 
            От физиологична гледна точка депресията се дължи на недостатъчно количество серотонин. Това е важен невромедиатор, отговарящ не само за доброто настроение, но и за много други функции в организма. Важен компонент за производството на серотонин е аминокиселината триптофан. Голяма част от нискокалоричните диети водят до недостиг на триптофан.
Храни, от които можем да си набавим триптофан са бананите, соята, млякото и млечните продукти, черния шоколад, ядките и рибата. Също така нашата диета трябва да е богата на витамин B6 и витамин C. Включете в менюто си киви, домати, моркови, картофи, авокадо, череши, яйца, морски дарове и бобови култури.
            Спортът и физическата активност са прекрасни съюзници в борбата с депресията. Тренировките на тялото предизвикват т.нар. „мускулна радост”.Научно доказано е, че спортът съдейства за освобождаване на ендорфини в организма, както и регулиране на адреналина.
            Разходките сред природата, на чист въздух, освен, че повишават тонуса на организма, имат успокояващо действие и подобряват работата на дихателната система. Кардио-тренировките съдействат за подобряване обмяната на веществата и повишаване нивото на серотонин. Подходящи спортове са планинсият туризъм, колоезденето и сутрешните кросове по плажа. Благоприятно е и въздействието на трудотерапията. Насочете се към любимо хоби: риболов, рисуване, шиене, плетене, готварство. Било то хоби или спорт, подберете това, което ви доставя удоволствие и ви кара да се чувствате добре.

© 2014 Нина Цветанова - автор

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.