Диетата FODMAP може да помогне на страдащите от синдром на раздразненото черво
Много от нас успешно следват
препоръките на диетолози за здравословно хранене - прием на храна с много
фибри, разнообразни плодове и зеленчуци, млечни и соеви продукти. Но понякога,
след дълго спазване на такива диети, вместо с тънка талия и плосък корем, се
оказваме с болки, подуване, газове и не можем да си намерим място. Въпреки че
сме закусили само две ябълки, и дума не може да става да облечем прилепналата
рокля. Защо се получава това и къде бъркаме?
Голяма част от хората страдат от
така наречения „Синдром на раздразненото черво”. Симптомите на това заболяване
включват тежест и подуване на корема, стягане и болка в пъпната област .
Характерен признак са редуващите се периоди на ускоряване и забавяне на
перисталтиката. Съществува т.нар. FODMAP диета, създадена от
учените в Мелбърнския Университет „Монаш”. Този режим разглежда въздействието на видовете храни и ги разделя
в две групи – хранителни продукти, които предизвикват газове и ферментация и
обострят чувствителниия стомах, и такива, при които се набюдава добра
поносимост при консумация.
Така например ябълките, пример за
изключително здравословен плод, спадат към забранените храни в FODMAP диетата.
Други такива плодове са прасковите, сливите, крушите, динята и кокосът – също
често включвани в балансирани хранителни режими. Добре е да ги заменим с
банани, ягоди, грейпфрут, мандарини и лимони.
От млечните продукти трябва да
избягваме прясното и кисело мляко, соевото мляко и прясното сирене. Можем да си
позволим моцарела, старо сирене и пармезан. При зеленчуците трябва да внимаваме
с броколито, брокселското зеле, лука, чесъна, боба и граха. Безопасни са
морковите, краставиците, картофите и китайското зеле. Медът е добре да се замени с кафява захар,
маргаринът – с чисто масло. Избирайте оризовото брашно пред пшеничното (дори и
пълнозърнесто).
Степента на въздействие на тези
продукти е индивидуално при всеки, затова ако сте решили да спазвате FODMAP диетата, е необходимо
за две седмици напълно да ограничите забранените храни. След този период,
започнете да ги включвате една по една. Наблюдавайте как ви се отразява всяка
храна и изключвайте от диетата си тези, които не ви понасят. Така ще можете да
се радвате на здрав стомах и ще продължите да се храните балансирано.
© 2014 Нина Цветанова - автор
Няма коментари:
Публикуване на коментар