СТАТИИ

Храните се здравослновно, но коремът ви е подут?

Диетата FODMAP може да помогне на страдащите от синдром на раздразненото черво


            Много от нас успешно следват препоръките на диетолози за здравословно хранене - прием на храна с много фибри, разнообразни плодове и зеленчуци, млечни и соеви продукти. Но понякога, след дълго спазване на такива диети, вместо с тънка талия и плосък корем, се оказваме с болки, подуване, газове и не можем да си намерим място. Въпреки че сме закусили само две ябълки, и дума не може да става да облечем прилепналата рокля. Защо се получава това и къде бъркаме?
Голяма част от хората страдат от така наречения „Синдром на раздразненото черво”. Симптомите на това заболяване включват тежест и подуване на корема, стягане и болка в пъпната област . Характерен признак са редуващите се периоди на ускоряване и забавяне на перисталтиката. Съществува т.нар. FODMAP диета, създадена от учените в Мелбърнския Университет „Монаш”. Този режим разглежда въздействието на видовете храни и ги разделя в две групи – хранителни продукти, които предизвикват газове и ферментация и обострят чувствителниия стомах, и такива, при които се набюдава добра поносимост при консумация.
Така например ябълките, пример за изключително здравословен плод, спадат към забранените храни в FODMAP диетата. Други такива плодове са прасковите, сливите, крушите, динята и кокосът – също често включвани в балансирани хранителни режими. Добре е да ги заменим с банани, ягоди, грейпфрут, мандарини и лимони.
От млечните продукти трябва да избягваме прясното и кисело мляко, соевото мляко и прясното сирене. Можем да си позволим моцарела, старо сирене и пармезан. При зеленчуците трябва да внимаваме с броколито, брокселското зеле, лука, чесъна, боба и граха. Безопасни са морковите, краставиците, картофите и китайското зеле.  Медът е добре да се замени с кафява захар, маргаринът – с чисто масло. Избирайте оризовото брашно пред пшеничното (дори и пълнозърнесто).

Степента на въздействие на тези продукти е индивидуално при всеки, затова ако сте решили да спазвате FODMAP диетата, е необходимо за две седмици напълно да ограничите забранените храни. След този период, започнете да ги включвате една по една. Наблюдавайте как ви се отразява всяка храна и изключвайте от диетата си тези, които не ви понасят. Така ще можете да се радвате на здрав стомах и ще продължите да се храните балансирано.
© 2014 Нина Цветанова - автор

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.