СТАТИИ

10 любопитни факта за човешкото тяло


Представяме ви интересни факти за анатомията на човека, които вероятно не знаете
 


  1. Мозъкът консумира 20% от приетия кислород в тялото, макар че тежи само 2% от масата му. Това е най-чувствителният на лишаване от кислород орган в тялото.  Спортове като кардиото повишават кръвообращението и насищането с кислород, което ги прави изключително полезни за мозъка.
  2. Мозъкът сам по себе си не може да чувства болка. В мозъка няма рецептори, които да възприемат болката, но е обграден от много тъкани и кръвоносни съдове, които са добре снабдени с рецептори и могат да причинят ужасно главоболие.
  3. Колкото по-студено е в стаята, в която спите, толкова вероятността да сънувате кошмари е по-голяма. Така че затоплете добре помещението за приятни и сладки сънища.
  4. Пръстите на ръцете ви могат да извършват сгъване и разгъване (флексия и екстензия), но знаете ли, че ставите позволяват те да извършват и въртящи (ротаторни) движения?  Причината, поради която не можем да въртим пръста си, е липсата на мускули-ротатори.
  5. Разстоянието от върха на средния пръст на едната ръка, до върха на другата, когато разперите ръцете си, отговаря с точност до сантиметри на вашия ръст.
  6. Ноктите на ръцете ви растат 4 пъти по-бързо от тези на краката. Най-бързо расте нокътя на средния пръст. Съществува зависимост между дължината на крайната фаланга на пръста и скоростта на растеж. За пълното израстване на нокътя са необходими 6 месеца.
  7. Размерът на очите оставя постоянен през целия живот, докато ушите и носа продължават да растат.
  8. След преяждане, слухът намалява. Така че ако ви предстои да отидете на лекция или важно събитие, хапнете нещо леко и балансирано.
  9. Мускулната маса се запазва много по-дълго време, отколкото е необходимо, за да се увеличи. Но нека това не ви е оправдание за пропускане на тренировка, а стимул, че с малко усилия постигате дълготрайни резултати.
  10. Ако слюнката не е в досег с храната, вие не можете да усетите вкуса и. Ако не вярвайте, опитайте да вкусите нещо с напълно сух език.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.