СТАТИИ

Отслабване при гастрит с повишена киселинност


Хората, страдащи от хиперацидитивен гастрит не могат да спазват разпространените диети


Гастритът е често срещано заболяване, засягащо както млади, така и възрастни. Причините са от една страна повишеният стрес в нашето ежедневие, от друга страна неправилното и нередовното хранене. Вече по магазините трудно може да се намери храна без консерванти, без ГМО, без подсладители и овкусители. Това влияе пагубно на цялостното здравословно състояние на населението.
            Хората, които страдат от наднормено тегло и имат гастрит, трудно се подлагат на диети. Те срещат спънки, понеже разпространените диети не са пригодени за болен стомах и водят до обостряне на хроничните гастрити. Това кара болните бързо да се откажат от предложената диета.
            Особеност при гастрита е, че храненето трябва да бъде често и на малки порции – поне 5-6 кратен режим на хранене. Пропускането на хранене води до повишаване на киселинността в стомаха и болка. Затова диета – глад е строго забранена при гастрит. Същото важи и за диети, които включват само ябълки и чай или фрешове и сокове цял ден. Те категорично трябва да се избягват.
            От менюто на хронично болните трябва да бъде изключен пълнозърнестия хляб. Той е здравословен и полезен, но значително дразни стомашната лигавица. Трябва да бъде заменен с бял хляб, вчерашен. За редукция на тегло хлябът трябва да бъде консумиран до обяд, не повече от 1 филия.
            Цитрусовите плодове трябва да бъдат избягвани, поради високата си киселинност. По-щадящи са бананите, крушите, кайсиите, прасковите. Препоръчва се плодовете да се употребяват до 16 часа.
            Изключително подходящи при хиперацидитивен гастрит са пюретата и крем-супите  - от картофи, от моркови, тиквички, тиква. Зеленчуците следва да бъдат приготвени на пара или сварени, за да омекнат. Храната трябва добре да се сдъвква. При добра поносимост, могат да се консумират спанак(сварен), зелена салата, пресни домати, краставици.
            От млечните продукти е добре да се набляга на млякото, кашкавала, безсолното сирене. Силно киселите млечни продукти не бива да се консумират.
            Месото трябва да бъде приготвено на пара, варено или печено. Избирайте нетлъсто, крехко месо – заешко, пилешко, пуешко, телешко. Препоръчва се нетлъста риба, приготвена по същия начин, както и морски дарове.
            Добре се понасят варения ориз, елдата и овесът. Консумирайте фини овесени ядки, вместо пълнозърнести.
            Избягвайте силните подправки, лютото, лука и чесъна.

            Диетата за редукция на теглото трябва да се прилага в периодите на затишие на болестта. Избягвайте я през есента и пролетта. Винаги съобразявайте менюто си с полезните за стомаха ви храни. Стремете се да постигнете отрицателен калориен баланс с помощта на физически тренировки, които да компенсират сравнително по-калоричните храни във вашето меню. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.