СТАТИИ

По колко вода трябва да пием на ден?

Дали 8 чаши вода на ден са достатъчни?


Водата съставлява около 60% от масата на тялото ни. Тя е основна съставна част на живия организъм. Затова пиенето на достатъчно количество вода е есенциално за правилното функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло. Постоянната дехидратация на тялото е изключително вредна и трябва да се избягва. Дори леката дехидратация от 1% от телесното тегло, води до влошаване на концентрацията, настроението и поява на умора и изтощение.
Водата е и важен фактор за редукцията на тегло. Според изследване, изпиването на 500мл вода, покачва метаболизма ви с 30% за период от 90 минути. Ако и това не ви мотивира вижте друго изследване: пиенето на достатъчно количество вода в дългосрочен план води до 40% по-голяма редукция на тегло, при спазването на правилен хранителен режим.
Но какво значи да пием много вода? Колко е много и колко е малко?
            Най-разпространеното твърдение е да пием по 8 чаши вода на ден. Ако една чаша е 250 мл, то 8 чаши са 2л вода на ден, което е сравнително добро количество. 2л могат да бъдат предостатъчни за ниска и слаба жена, с лека физическа активност, но дали са достатъчни за спортист с маса 80 кг, който тренира по 2-3 часа на ден?
            Минималното количество вода на ден е 30 милилитра на килограм тегло. Това означава, че човек с маса 60 килограма трябва да изпива 1,8 л вода на ден, което сравнително се доближава до твърдението за осемте чаши. Но тук говорим за минимално количество. Ако времето е топло, потоотделянето на тялото се увеличава и нуждите от вода нарастват. Тогава задължително увеличете своя прием с 0,5-1 л. Същото се отнася и за спортуващите. По време на физическа активност, нуждите от вода нарастват и изгубената вода трябва да бъде възстановена. При тренировка от 40-60 минути, е добре да се приема вода на всеки 15 минути. Това ще възстанови вашата концентрация и издръжливост.
             Ако сама по себе си водата не ви се струва привлекателна, може да я замените с други течности –билков или плодов чай, айрян без сол, вода с лимонов сок. Те също допринасят за постигане на оптимален прием на течности дневно. И помнете - водата е здраве, водата е живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.