СТАТИИ

Хелиотерапия – здраве от слънцето




В процеса на урбанизация, съвременният човек прекарва все по-малко време на открита дневна светлина. В сравнение с миналото, процентът на хора, работещи на открито, е минимален. В закритите помещения притокът на слънчева светлина е редуциран. Спектърът на изкуствените източници на светлина значително се различават от този на слънчевата. Нови изследвания показват, че за да се намира в добро здраве, човек трябва да получава достатъчно количество балансирана по своя спектър светлина, каквато е слънчевата. Като доказателство за ефекта на „слънчев глад” са сезонно афективните депресии – едва ли има човек, който дори в малка степен не е усещал унилост, меланхолия и намалена работоспособност през зимата.
            В нашето тяло има 20 фотозависими хормона  и недостигът на слънчева светлина се отразява на всеки от тях. Пример за това е мелатонинът – хормон на епифизата, който отговаря за циркадните ритми и вътрешния биологичен часовник. Нарушенията в секрецията му водят до намаляване тонуса и способността за концентрация. Чрез хелиотерапия може да се подпомогне регулацията на жлезите с вътрешна секреция. Но възможностите ѝ не се изчерпват с това – слънчевите бани подобряват имунната система на човека. Те са отговорни за синтеза в кожата на витамин D, необходим за отлагане на калция в костите. Прониквайки в кожата, слънчевите лъчи влияят на капилярната мрежа. Нормализира се общото капилярно кръвообращение. Понижава се вискозитета на кръвта и слепването на елементите ѝ. Повишава се деформируемостта на еритроцитите и те лесно проникват дори в най-малките капиляри. С това насищането на тъканите с кислород се подобрява.
            Хелиотерапията е показана при практически всички здрави хора, особено тези, изложени на хроничен слънчев недостиг. Тя се изпозлва като съпътстващо лечение при фрактури на костите, костна туберкулоза, трудно зарастващи рани и язви, болести на стомашно-чревния тракт, женската полова система, хронични белодробни заболявания и др.
            В домашни условия лесно може да се възползвате от лечебната сила на слънцето. Подходящо време за това са утринните часове, малко след изгрев слънце. Прекарвайте ежедневно по 15-20 минути на пряка слънчева светлина. Може да го правите на тераса или на отворен прозорец. Съчетайте го със сутрешната закуска или кафе. Терапията се отразява особено благоприятно на хора, които трудно се разсънват сутрин и имат проблем с ранното ставане. Ако нямате тази възможност, може да използвате късния следобед, преди залез слънце. В това време слънцето е най-полезно и негативното влияние на ултравиолетовите лъчи е максимално намалено.
           
            Не прилагайте системна хелиотерапия, ако страдате от злокачествени образувания, кръвотечения, сърдечна декомпенсация, прогресираща форма на белодробна туберкулоза, системни заболявания на кръвта, бронхиална астма с тежки и чести пристъпи, тиреотоксикоза. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тонус и здраве Designed by Creative ideas design | Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.